ELS ESTAFERMS

Els Estaferms de Badalona són un dels grups d’armats, manaies i estaferms més antics de Catalunya. Se’n te la primera referència escrita l’any 1701 on es recull que participen a la Processó de del Silenci o de Dijous Sant.

Els Estaferms són una representació dels soldats romans, a imatge de Sant Anastasi, que fou soldat romà de la guàrdia de Dioclecià.
 
Tot i les poques referències i imatges històriques que es conserven, consta als arxius que el nombre d’Estaferms arribava a la seixantena abans de la guerra civil. D’aquella època es conserven uns 10 tratges que es presumeix tenen més de 100 anys.

Actualment els Estaferms de Badalona el formen 15 persones que participen als actes de Setmana Santa (Moixiganga, recollida del Sant Sepulcre i Processó del Silenci o de Dijous Sant), trobades d’armats, manaies i estaferms d’arreu de Catalunya, i fan col·laboracions esporàdiques amb altres entitats o amb fins solidaris.

Els Estaferms de Badalona tenen un pas característic molt lent 
(1 pas complet cada 3 segons) marcat pel ritme dels timbals i el picar contundent de les llances.
Tant o més conegut és el pas “Tercien” de marxa molt ràpida i únic entre els grups d’armats, manaies i estaferms. Amb les llances de costat s’avança a un ritme de gairebé 2 passos complets per segon.

T’agradaria formar part dels Estaferms de Badalona?

Més informació sobre Armats, Manaies i Estaferms arreu de Catalunya al web Festes.org